SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Hitta tävlingar
Information om kommande tävlingar hittar du på följande ställen:
 • Förbundets hemsida: Leta efter ikonen för "Tävlingskalendern" så hittar du tävlingar för hela säsongen, även sådana som ännu inte finns upplagda på Badminton Sweden (se nedan)!
 • Badminton Sweden: Finns även som App! Här hittar du aktuella tävlingar, lottningar, matchtider, resultat, mm.
Vi hoppas kunna lägga upp information om lämpliga tävlingar för nybörjare och de som aldrig tävlat förut, men tillsvidare hänvisar vi till länkarna ovan. Har du aldrig tävlat förut så rekommenderar vi dig att leta efter tävlingar i närområdet (mälardalen) som har har (ungdoms)klasser med "nivå 1".
Prata gärna med din tränare om du vill ha mer tips!

Gå gärna med i någon av våra facebook-grupper (Vbmf och Vbmf Tävling Ungdom) så kan du lättare få veta vart andra åker och tävlar. Grupperna är slutna - kontakta kansli@vbmf.net om du vill gå med.
Tävlingslicens
För att tävla i badminton krävs normalt tävlingslicens. Undantaget är enklare nybörjartävlingar, där det i så fall bör framgå att licens inte krävs.

Mejla kansliet (kansli@vbmf.net) så hjälper de dig att skaffa licens (skriv gärna "Tävlingslicens för Anna Andersson" eller liknande i meddelandefältet). Licens kostar 300:- per säsong (siffra från 2018/19, kan ändras), och gäller från 1 juli till 30 juni året därpå. Avgiften faktureras i efterhand.
I meddelandetexten så ange namn och personnummer för spelaren.

OBS, det kan ta upp till ca en vecka att ordna licens, så ifall du skall tävla första gången så hör av dig till kansliet i god tid innan anmälningstiden går ut. Är du sent ute så ge inte upp, det kan gå snabbt om du har tur. Skriv då gärna "Tävlingslicens BRÅDSKANDE för Anna Andersson" eller liknande i meddelandefältet.
Vilken (ålders)klass ska jag anmäla mig till?
Informationen här riktar sig främst till ungdomar (ungdomsklasserna) och till seniornybörjare (övriga seniorer samt veteraner förväntas ha koll ändå).

Vuxna (seniorer) tävlar i klasser uppdelat efter spelstyrka: Elit, A, B, eller C, där C är lägst. Vissa tävlingar har även klass D.
Som ny senior anmäler man sig till klass C (alternativt D om det finns), tex DSC för "Damsingel C".
Övriga C-klasser skrivs så här: HSC (Herrsingel C), DDC (Damdubbel C), HDC (Herrdubbel C) och MDC (Mixeddubbel C)

Ungdomsklasserna är uppdelade efter ålder (U9, U11, U13, U15 och U17; obs bara udda åldrar så två födelseår tävlar ihop), där siffran betecknar åldern. I början blir det ofta missförstånd vilken klass man tillhör, vilket delvis beror på att åldersklassen bestäms säsongsvis och badminton har säsong från 1 juli till sista juni året därpå.

Ett exempel, Anna Andersson är född 2005 (datum spelar inte någon roll, men vi kan ha 2005-04-01 som exempel) och Björn Björnsson är född 2008 (2008-10-01). För säsongen 2019/20 gäller följande:
 • Säsongen 2019/20 startar 1 juli 2019 och pågår till 30 juni 2020
 • Anna kommer anmäla sig til U15. Anna kommer under 2020 att fylla 15. Hon kan därmed anmäla sig till DSU15 (singel), DDU15 (dubbel) eller MDU15 (mixed).
 • Björn kommer anmäla sig till U13. Han kommer under 2020 fylla 12, vilket gör honom för gammal för U11. Notera, han fyller inte 12 förrän säsongen är över, men det spelar ingen roll, alla födda 2007 och 2008 kommer att spela U13 säsong 2019/20. Han kan därmed anmäla sig till HSU15 (singel), HDU15 (dubbel) eller MDU15 (mixed).
 • Låter det klurigt? Fråga kansliet (kansli@vbmf.net) om du är osäker.

Mer information finns på http://www.badminton.nu/tavlingserie/reglerbestammelser/, se avsnitt H om "TÄVLINGAR ALLMÄNT". (Men beskrivningarna där är inte heller särskilt klara så vi rekommenderar att du vänder dig till kansliet om du har frågor om åldersklass.)
Vanliga frågor
 • Hur anmäler jag mig till en tävling?
  Svar: Se fliken "Anmälan" (ovan)
 • Hur vet jag vilken tid jag ska spela?
  Svar: Lottningar och tider hittar man normalt på Badminton Sweden (på Webben eller i Appen), och brukar komma upp ca en vecka innan tävlingen går av stapeln. Tiderna är ungefärliga. Rekommendation: se till att vara på plats åtminstone 45 minuter före första matchen. Ibland sker omlottningar och andra mindre ändringar, så det är en bra idé att kolla av kvällen innan och gärna även på tävlingsdagen så att inget ändrats eller att man får en WO-match (walk-over).
 • Vad kostar det att tävla?
  Svar: Man betalar en avgift för varje klass man ställer upp i och avgiften följer oftast nivåerna enligt Stockholms Badmintonförbund.  Dessutom behöver man ha tävlingslicens, vilket kostar 300:- per säsong.
 • Hur och när betalar man?
  Svar: VBmF fakturerar dig i efterhand. Obs, det kostar att tävla även om man lämnar återbud (såvida det inte görs i så god tid att vi hinner avanmäla innan anmälningstiden gått ut.)
 • Hur skaffar man tävlingslicens?
  Svar: Mejla kansliet (kansli@vbmf.net) så hjälper de dig. Licens kostar 300:- per säsong (siffra från 2018/19, kan ändras), och gäller från 1 juli till 30 juni året därpå.
 • Hur många matcher spelar man?
  Svar: I singelspel brukar tävlingarna vara uppdelade i poolspel (ca 4 deltagare per pool), och därefter går de bästa (1:an och ofta även 2:an) från poolen vidare till slutspel. Är man 4:a spelare i poolen så får man alltså 3 matcher i poolen (alla möter alla), och går man vidare från poolen så spelar man vidare (tex kvartsfinal, semifinal, etc) tills man förlorar eller har vunnit hela tävlingen.
  I dubbel och mixed så brukar det vara slutspel direkt. I början blir det kanske bara en match i dubbel eller mixed, men allt eftersom man blir bättre så får man spela fler matcher. Vissa tävlingar har pool även för dubbel och mixed.
 • Vem vänder siffor?
  Svar: Det är bra om någon medföljande (tex en förälder) ställer upp och vänder siffor. Obs, siffervändaren är just siffervändare, inte domare. Spelarna dömer själva.
  Många tävlingar ber de som just spelat på en bana att stanna kvar och siffervända matchen efter: under poolspelet brukar då vinnaren i tidigare match få stanna kvar och siffervända, och under slutspelet så brukar förloraren i tidigare match få stanna kvar och siffervända.
 • Får man coacha spelarna och i så fall när?
  Som förälder gör man bäst i att stötta och heja på sina barn, men inte lägga fokus på "coaching". Eventuell coachning i de yngre klasserna (U9-U13) får bara ske i pausen mellan set. Se http://www.badminton.nu/tavlingserie/reglerbestammelser/ §3.3 av avsnitt "UPPFÖRANDEKODER SAMT KLÄDSEL" för detaljer.
 • Sker det någon samåkning till tävlingar?
  Vbmf uppmuntar till samåkning, men det är upp till spelarna/föräldrarna själva att ordna det. Gå gärna med i våra facebookgrupper (Vbmf och Vbmf Tävling Ungdom) så kan ni lättare ta reda på om någon annan ska till samma tävling och eventuellt samordna skjuts.
 
Våra sponsorer